niedziela, 2 października 2011

Najlepsze nalewki na miodzie

30 dag owoców jarzębiny
3/4 l czystej wódki
syrop z pół szklanki cukru,
1-2 łyżki miodu (najlepiej lipowego) oraz szklanki wody
Nalewkę nastaw po pierwszych przymrozkach - wtedy jagody tracą cierpkość. Opłukujemy je, wsyp do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika (180°C). Po 15 min piekarnik wyłącz, a owoce zostaw na kolejnych 45 min. Ostudzone owoce zalej wódką i odstaw w ciemne miejsce na pół roku. Zlej płyn, dosłódź syropem i odstaw na dziesięć dni.

Najlepsze nalewki na miodzie
Nalewka z dzikiej róży
30 dag owoców dzikiej róży,
szklanka cukru,
pół szklanki miodu,
pigwa,
kawałek kory cynamonowej,
3/4 l wódki
Owoce oczyść z pestek i włosków i opłucz. Usuń gniazda nasienne z pigwy i pokrój ją w paski. Wszystko zasyp cukrem i odstaw na dobę. Dodaj cynamon, miód, zalej wódką. Odstaw na cztery tygodnie, potem płyn przefiltruj i zlej do butelek. Nalewka jest gotowa po czterech miesiącach.

Nalewka aroniowa
30 dag owoców aronii,
1/2 l czystej wódki,
szklanka cukru,
laska wanilii,
skórka pomarańczowa,
3-4 goździki,
pół szklanki płynnego miodu,
1/4 l spirytusu
Owoce przepłucz na sicie zimną wodą i lekko rozgnieć drewnianą łyżką. Aby straciły goryczkę, wstaw je na godzinę do wyłączonego piekarnika (nagrzanego przedtem do temperatury 180°C). Przełóż do słoja. Następnego dnia zalej wódką, dodaj przyprawy i miód. Odstaw na trzy tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie przeflitruj płyn i dodaj do niego spirytus. Odstaw na trzy, cztery miesiące.

Nalewka wiśniowa
2 kg wiśni,
2,5 l czystej wódki,
syrop z 1,5 l wody, 1,5 kg cukru i 1/4 l miodu gryczanego,
1/4 l spirytusu,
2 łyżki rumu,
Wiśnie przepłucz i wydryluj. Owoce oraz 1/5 pestek wrzuć do słoja, zalej wódką i szczelnie zamknij. Odstaw na miesiąc, trzy razy w tygodniu potrząsając słojem. Następnie ostrożnie zlej płyn, dodaj syrop, spirytus i rum. Odstaw na półtora miesiąca, po czym przefiltrowaną nalewkę przelej do butelek.

 Nalewka Pana Jana

50 dag bardzo dojrzałych wiśni
1 szklanka miodu
25 dag suszonych śliwek 
15 goździków
1 l spirytusu 
3 szklanki wody
Do gąsiorka wsypać wiśnie ( połowę wydrylować ), zalać stopionym miodem, zostawić na 24 godziny. Następnego dnie dodać śliwki pokrojone w paseczki, goździki, zalać spirytusem wymieszanym z przegotowaną wodą. Zostawić w cieple na 10-12 dni, codziennie potrząsając gąsiorkiem, po czym nalewkę zlać, owoce przecisnąć przez płótno, wszystko przefiltrować przez gazę lub bibułę, rozlać do butelek i szczelnie zakorkować. Podawać nie wcześniej niż po 6-8 miesiącach.

 Nalewka malinowa

30 dag miodu akacjowego 
½ kg dojrzałych malin
½ l wody 
0,75 l spirytusu
Zagotować miód z wodą, zszumować i gorącym zalać maliny. Po dwu dniach zlać przez sitko lub płótno, podgrzać o dodać spirytus. Właściwego smaku i aromatu nabiera po 6 dniach.

Nalewka miętowa
2 dag mięty ( może być suszona ) 
30 dag miodu
0,5 l spirytusu 
0,65 l wody
Miętę zalać spirytusem i odstawić na 24 godziny, następnie zlać przez sitko. Miód z wodą zagotować, zszumować i dodać spirytus. Dojrzewa dopiero po 2-3 tygodniach.

Nalewka kminkowa czyli alasz
0,75 l wody 
1 dag kminku
30 dag miodu wielokwiatowego 
½ l spirytusu
Zagotować miód z wodą, zszumować, do wrzącego roztworu wrzucić kminek i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie zlać przez sitko, podgrzać i dodać spirytus. Dojrzewa 10 dni.

Nalewka waniliowa
2 łyżki suchej herbaty 
1 łyżka miodu
mały kawałek wanilii 
1 szklanka spirytusu
1 szklanka słodkiego tokaju lub miodu pitnego 
2 kieliszki śliwowicy lub winiaku
1 szklanka wody
Wanilię drobno posiekać i zagotować w wodzie z miodem. Wrzątkiem zaparzyć herbatę i ostudzić, a następnie przecedzić do butelki. Dolać spirytus, tokaj i śliwowicę. Wymieszać i odstawić. Po tygodniu nalewka jest już dobra, ale lepiej gdy postoi 2-3 miesiące.

Nalewka z tarniny
2 l owoców tarniny 
1 kg miodu
1 kg cukru 
2 l spirytusu
1 l wody 
1 cytryna
Owoce tarniny z dodatkiem cukru gotować przez pół godziny w litrze wody. Po przestudzeniu dodać miód i spirytus, wymieszać, położyć na wierzch pokrojoną w plasterki cytrynę, przykryć płótnem i po trzech tygodniach ostrożnie zlać i przefiltrować.

Nalewka z tarniny "Zimowa"
1 kg przemarzniętych owoców tarniny 
0,5 l czystej wódki
60 dag cukru 
0,25 l spirytusu
1 l wody
Owoce umyć, ponakłuwać szpilką, wrzucić do słoja, przesypać cukrem i odstawić. Po 2-3 tygodniach, gdy puszczą sok połowę owoców usunąć, odciskając z nich sok do słoja, a pozostałe zalać spirytusem wymieszanym z wódką, zamknąć i odstawić na 3-4 tygodnie. Następnie płyn przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zakorkować i odstawić na 6 miesięcy do piwnicy.

Nalewka z kwiatów lipy
2 szklanki płynnego miodu lipowego
2 szklanki kwiatów lipy
2 szklanki spirytusu 96 procentowego
50 ml 2 szklanki wody
1 cytryna
Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę, ostudzić i wymieszać z miodem. Wlać spirytus, ponownie wymieszać i wlać do słoja. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni. Po tym czasie dodać kwiaty lipy i odstawić nalewkę na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Sokiem z połowy cytryny zalać w słoiku 50 ml. spirytusu i odstawić na 2 dni. Dwie łyżeczki otrzymanego w ten sposób ekstraktu wlać do wcześniej przefiltrowanej przez gazę nalewki , dodać sok z cytryny i ponownie odstawić do sklarowania na 3 tygodnie. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i odstawić w chłodne miejsce na 5-6 miesięcy. Super nalewka na zimowe długie wieczory...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Najpopularniejsze